Gotowanie na stali nierdzewnej – wady a zalety

gotowanie na stali nierdzewnej

Gotowaniem można sprawić przyjemność sobie i innym. Aby tak było każdy kucharz stara się przygotowywać jak najlepsze pokarmy. Zwykle osiąga zamierzony rezultat stosując odpowiednie przyprawy. Jednak często to nie wystarcza. Ważne są również użyte sprzęty. Gotowanie na stali nierdzewnej nadaje aromat, jaki w przypadku innych tworzyw jest niemal nieosiągalny.

Wykorzystywanie garnków z tego tworzywa ma wiele zalet, z których chętnie korzystamy, ale przed zakupem warto zastanowić się, czego oczekujemy i czy stal nierdzewna te wymagania spełnia. Zobacz, jakie wady i zalety ma gotowanie na stali nierdzewnej i dokonaj wyboru.

Cechy garnków ze stali nierdzewnej

Przed zakupem nowych garnków zastanów się, jakich cech oczekujesz i przekonaj się, czy wybrane naczynia się nimi odznaczają. Stawiając na garnki ze stali nierdzewnej otrzymasz:

 – powłokę niepodlegającą korozji

 – brak zarysowań

 – łatwe czyszczenie

 – wysoką tolerancję termiczną

 – równomierne rozprowadzanie ciepła

 – brak reakcji z kwasami.

To wszystko sprawia, że gotowanie jest proste i przyjemne, a jedzenie zdrowsze i smaczniejsze. Odporna na niszczenie powodowane różnymi czynnikami stal nierdzewna zapewnia gotowanie na naprawdę wysokim poziomie. Zniszczone powłoki zwiększają prawdopodobieństwo przypalenia i dostawanie się niebezpiecznych związków do pożywienia.

Garnki ze stali szlachetnej temu zapobiegają. Dzięki nim kuchnia jest bezpieczna dla zdrowia. Doskonałą jakość potraw zapewnia też nagrzewanie całej powierzchni równocześnie. To sprawia, że jedzenie rzadko się przypala i nie jest częściowo rozgotowane.

W efekcie, smak przygotowanych dań jest lepszy. Trzeba jednak pamiętać, że nagrzewanie stali nierdzewnej przebiega wolniej, niż innych tworzyw, dlatego na początku wydaje się, że gotowanie będzie trwało dłużej. W rzeczywistości tak nie jest, a proces można zakończyć chwilę wcześniej, bo jedzenie dogotuje się w nagrzanym garnku.

Gotowanie na stali nierdzewnej – kiedy się przydaje?

Każdy materiał, z którego wykonuje się garnki ma cechy, które determinują przeznaczenie naczynia. Stal nierdzewna charakteryzuje się odpornością na zmiany temperatur, co pozwala na przechowywanie jedzenia bezpośrednio w garnku, bez względu na warunki, jakich potrzebuje potrawa.

Oznacza to, że bez problemu wstawimy naczynia ze stali nierdzewnej do lodówki. Można też odgrzewać je później w piekarniku. Gotowanie na stali nierdzewnej jest więc doskonałe dla kogoś, kto przygotowuje potrawy na kilka dni. Naczynia z tego tworzywa świetnie sprawdzają się podczas świąt i innych dużych uroczystości.

Więcej zalet!

Ich zaletą jest wówczas nie tylko możliwość ugotowania większej ilości jedzenia, które się potem podgrzewa. Również wygląd naczyń ze stali nierdzewnej ma znaczenie. Ich powłoka jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, dlatego długo zachowuje doskonały wygląd.

Dzięki temu garnki pięknie się prezentują, a jedzenie z nich wydaje się być jeszcze smaczniejsze. Dzieje się tak dlatego, że walory estetyczne wpływają na nasze zmysły. Jeśli więc danie jest podane z dobrze utrzymanych naczyń, to jego wartość smakowa wzrasta.

zalety gotowania na stali nierdzewnej
Gotowanie na stali nierdzewnej może być przyjemnością
czy gotowanie na stali nierdzewnej jest zdrowe
gdzie kupic wysokiej jakosci stal nierdzewna
gotowanie stal nierdzewna
gotowania stal nierdzewna
jak gotowac na naczyniach ze stali nierdzewnej
moda na stal nierdzewna
proste triki jak gotowac na stali nierdzewnej
stal nierdzewna zalety gotowania
w jaki sposob gotowac na naczyniach ze stali nierdzewnej
w jaki sposob smazyc na stali nierdzewnej blog
wloska stal nierdzewna zalety blo

Co można gotować na stali nierdzewnej?

Bardzo ważną cechą stali nierdzewnej jest to, że gotowanie może odbywać się na każdym rodzaju kuchenki. Podczas zakupu nie trzeba więc zastanawiać się, czy taki garnek się nada w naszej kuchni. Nie trzeba też podczas zakupu myśleć o tym, co zamierzamy gotować. Dlatego gotowanie na stali nierdzewnej pozwala na przygotowanie niemal wszystkiego.

Nie wymaga ono dużej ilości wody, zatem warzywa na parze wyjdą równie wspaniałe, jak każda inna potrawa. Patelnia ze stali szlachetnej pozwoli na przygotowanie doskonałych, równo wysmażonych kotletów. Za sprawą tego, że jej powierzchnia nagrzewa się równomiernie, mięso nie przypala się z jednej strony. Równie wyśmienicie wyjdzie zupa, jak i sos, a także ryż i makaron.

Gotowanie dla całej rodziny

W tym samym garnku ugotujesz wszystko, co lubisz Ty i Twoja rodzina, zmniejszając ryzyko, że danie się nie uda lub przypali. Gotowanie na stali nierdzewnej ułatwia też fakt, że jej powierzchnia nie ulega zniszczeniu przy kontakcie z łyżkami, którymi wyjmujemy jedzenie.

Dzięki temu możesz przygotować także rzeczy, przy wykładaniu których konieczny jest kontakt sztućców z powierzchnią naczynia. Stal szlachetna w żaden sposób nie ogranicza możliwości kulinarnych.

Gotowanie na stali nierdzewnej – jak wpływa na zdrowie?

Jedzenie powinno być smaczne, ale też nie może nam szkodzić. Dlatego fakt, że niektóre tworzywa mogą wchodzić w kontakt z potrawą i wypuszczać niebezpieczne związki chemiczne sprawia, że nie często decydujemy się na takie naczynia. Gotowanie na stali nierdzewnej jest pod tym względem bezpieczne.

Ten materiał nie reaguje z kwasami, a nieskazitelna powłoka nie stwarza ryzyka odprysków. Potrawy są więc smaczne i zdrowe. Ale także możliwości, jakie stal szlachetna daje podczas samego gotowania sprawiają, że jakość dań się poprawia. Umożliwia ona bowiem gotowanie na parze, a także pozwala na ograniczenie używania soli.

Lepszej jakości naczynia – lepszej jakości smak

Samo jedzenie jest zatem lepszej jakości, bez wpływu na jego smak. Natomiast możliwość wcześniejszego wyłączenia warzyw, aby dogotowały się w gorącej wodzie pozwala zachować więcej składników odżywczych. Jest to więc bardzo dobry wybór dla osób mających problemy, na przykład z nerkami, a także dla każdego, kto chce takich problemów uniknąć w przyszłości.

Oryginalne naczynia ze stali nierdzewnej niemal nie powodują reakcji alergicznej, więc doskonale nadają się dla osób z uczuleniami i słabą odpornością. Z tego powodu stawiają na nie rodzice małych dzieci. Stal nierdzewna nie oddziałuje na pożywienie, a pozwala uzyskać lepszą jakość.

Wady stali nierdzewnej

Nie ma produktów idealnych. Mimo ogromnej listy zalet, każdy z nich ma też swoje wady. Również stal nierdzewna. W tym przypadku nie są to cechy, które znacząco wpływają na jakość użytkowania naczyń, czy na samo gotowanie. Jednak warto o nich wiedzieć przed zakupem.

Tym, co może być dla niektórych problemem, jest waga naczyń ze stali nierdzewnej. Samo tworzywo jest ciężkie, a dodatkowo garnki zwykle mają podwójne, a nawet wielowarstwowe dno, które ma pomóc w utrzymaniu temperatury wewnątrz. Wiąże się to z jeszcze większa wagą.

Szybko nie będzie

Dlatego, choć gotowanie na stali nierdzewnej pozwala przygotować dużą ilość jedzenia do przechowania, to trzeba włożyć sporo siły w jego przeniesienie. Inną cechą, która może zaważyć na podjętej decyzji jest nagrzewanie stali. Proces ten jest długotrwały, więc jeśli chcemy szybko podgrzać jedzenie, to lepiej sprawdzają się inne tworzywa.

Choć stal nierdzewna daje wiele możliwości i poprawia jakość potraw, także zdrowotną, to warto przemyśleć przeznaczenie garnka przed zakupem. Jeśli zależy nam na jakości – gotowanie na stali nierdzewnej jest doskonałym rozwiązaniem. Jeśli jednak na czasie – może być kłopotliwe.

Czy warto gotować na stali nierdzewnej?

Jak najbardziej tak. Jednak warto przemyśleć wszystkie za i przeciw przed zakupem naczyń ze stali nierdzewnej. Można dzięki nim wiele zyskać, lecz dla niektórych wady tego tworzywa mogą być przeważające. Dobrze jest mieć ich świadomość, zanim podejmie się ostateczną decyzję.

Nie tylko dlatego, że możemy nie osiągnąć zamierzonych efektów, ale też ze względu na koszty. Naczynia ze stali nierdzewnej nie są najtańsze, więc lepiej wcześniej przemyśleć zakup. Ich cenę rekompensuje fakt, że nie trzeba kupować nic więcej.

Stal szlachetna – szlachetny wygląd

Gotowanie na stali nierdzewnej nie wymaga zmiany kuchenki, ani sztućców, co nie jest tak oczywiste przy naczyniach miedzianych. Stal szlachetna może być postawiona na kuchni gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej, a odporność na uszkodzenia mechaniczne pozwala na korzystanie z metalowych łyżek. Jeśli szukasz naczyń uniwersalnych, to te ze stali będą doskonałym wyborem.

Decydując się na nie otrzymasz też piękny dodatek do kuchni, gdyż te naczynia wspaniale się prezentują i przez bardzo długi czas wyglądają, jak nowe. Wystarczy zwykłe mycie, także w zmywarce, bez konieczności szczególnej pielęgnacji. Choć garnki kosztują niemało, oszczędzisz na środkach czyszczących i specjalnych sprzętach oraz otrzymasz wspaniałą jakość.

Napisz do mnie – skompletujemy Ci cały zestaw naczyń z wysokiej jakości stali nierdzewnej – biuro@luxuryproducts.pl