Czym Są Gwiazdki Michelin
Źródło: Pexels

Marzenie o zdobyciu gwiazdek Michelin towarzyszy wielu restauratorom oraz szefom kuchni z całego świata i trudno się temu dziwić – to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień w tej branży. Lokale szczycące się choćby jedną gwiazdką zaczynają przyciągać o wiele szerszą i bardziej zamożną klientelę, która oczekuje wyjątkowych doznań smakowych. Czym są gwiazdki Michelin? Jakie są kryteria ich przyznawania i które restauracje mogą poszczycić się tym wyróżnieniem? Jeśli nurtują Cię te pytania, czytaj dalej – odpowiedzi na nie znajdziesz w poniższym artykule.

Czym są gwiazdki Michelin i jaka jest ich historia?

Jeśli kojarzysz markę Michelin z motoryzacją, to nic dziwnego – to właśnie produkcja opon stanowi jej fundament, a kierowcy byli pierwszą grupą czytelników przewodnika Michelin. Powstał on z myślą o tym, by dostarczać kierowcom typowo użytecznych informacji. W pierwszych edycjach przewodnika znalazło się więc miejsce na mapy, adresy hoteli, warsztatów samochodowych i restauracji. Prawdopodobnie nikt wówczas nie przypuszczał, że przewodniki Michelin wpłyną w tak mocnym stopniu na branżę restauracyjną. Dlatego właśnie dziś osoby, które poszukują pomysłu na prezent na 30 urodziny lub na rocznicę ślubu, często wybierają się do restauracji, by uczcić te uroczystości. Wiele z nich wybiera wówczas właśnie lokale z gwiazdkami Michelin.

Archiwalny Przewodnik Michelin
Źródło: guide.michelin.com

System gwiazdek Michelin

Chociaż dopiero w latach 20 XX wieku zaczęto przyznawać gwiazdki Michelin restauracjom, które wyróżniały się na tle innych wyjątkową jakością serwowanych potraw, to obecnie jest to wciąż przyznawane wyróżnienie. Restauracje mogą zdobyć od 1 do 3 gwiazdek w zależności od tego, jakie wrażenie wywrą na inspektorach Michelin.

  • 1 gwiazdka Michelin – jest przyznawana bardzo dobrym restauracjom w swojej kategorii. Lokale z jedną gwiazdką serwują bardzo dobre potrawy, które są przyrządzane ze składników najwyższej jakości.
  • 2 gwiazdki Michelin – są przyznawane wybitnym lokalom, w których serwowane są potrawy odzwierciedlające osobowość, wyrafinowanie i finezję szefa kuchni.
  • 3 gwiazdki Michelin – to najwyższe możliwe wyróżnienie w systemie gwiazdek Michelin. W związku z tym jest ono przyznawane wyłącznie lokalom serwującym potrawy zasługujące na miano prawdziwej kulinarnej sztuki.

Bez wątpienia wizyta w restauracji z 1, 2 lub 3 gwiazdkami Michelin to wyjątkowe doświadczenie, które można potraktować jako swojego rodzaju upominek. Jeśli potrzebny Ci pomysł na prezent dla mężczyzny, który ma już wszystko, to może być strzał w dziesiątkę!

Dawne Przewodniki Michelin
Źródło: edition.cnn.com

Kryteria przyznawania gwiazdek Michelin

Dokładne kryteria przyznawania tych wyróżnień są owiane aurą tajemniczości. Tożsamość samych inspektorów Michelin również nie jest jawna – często są to osoby związane od lat z branżą gastronomiczną. W rezultacie oficjalnie ocena restauracji odbywa się w oparciu o poniższe kryteria:

  • Jakość stosowanych składników i serwowanych dań – gwiazdki Michelin otrzymują wyłącznie restauracje wykorzystujące najlepsze świeże produkty. Często są to produkty z wyższej półki, jak najdroższy kawior lub świeże owoce morza, ale ważniejszą kwestią niż ich cena jest realna jakość.
  • Harmonia smaków – menu musi zachwycać pod każdym względem.
  • Mistrzowskie techniki przyrządzania i serwowania potraw – serwowane potrawy powinny być wyjątkowo przyrządzone i równie efektownie podane.
  • Osobowość szefa kuchni – powinna być dostrzegalna w potrawach serwowanych w lokalu.
  • Spójność wszystkich elementów, jakie składają się na doświadczenie podczas wizyty w lokalu – kwestie takie jak wystrój, jakość i cena serwowanych potraw, a nawet standardy obsługi muszą ze sobą harmonizować.

Warto podkreślić, że gwiazdki Michelin nie są przyznawane wyłącznie najdroższym restauracjom, w których serwowany jest najdroższy szampan świata, ale też lokalom typu bistro – doskonałe potrawy nie zawsze muszą być tymi najbardziej kosztownymi.

Przewodnik Michelin
Źródło: foodrepublic.com

Kto ma w Polsce gwiazdki Michelin?

Pierwszą gwiazdkę Michelin na świecie przyznano już w 1926 roku, a pierwszą gwiazdkę w Polsce przyznano w 2013 roku restauracji Atelier Amaro z Warszawy. Od tego czasu sporo się jednak zmieniło na polskiej mapie kulinarnej, a gwiazdki od Michelin otrzymały kolejne lokale. Niektóre z nich serwują wyrafinowane dania, inne słyną ze smaków lokalnych. Jeśli chcesz spróbować nowych trendów, jak choćby złotego jedzenia, kuchni fusion lub molekularnej, to zacznij od zapoznania się z menu restauracji, które trafiły do najnowszej edycji przewodnika Michelin.

Które restauracje w Polsce mają gwiazdkę Michelin?

W 2024 roku jedną gwiazdką Michelin w Polsce odznaczono 5 poniższych lokali:

  • Arco by Paco Pérez – Gdańsk 
  • Giewont – Kościelisko 
  • Muga – Poznań 
  • NUTA – Warszawa
  • Rozbrat 20- Warszawa

Ponieważ gwiazdki Michelin nie są przyznawane bezterminowo, poszczególne restauracje, które nimi odznaczono, z czasem mogą zyskać więcej gwiazdek lub je utracić.

Zobacz również: 5 najbardziej luksusowych miejsc w Trójmieście.

Ile restauracji ma 2 gwiazdki Michelin w Polsce?

Dwie Gwiazdki Michelin
Źródło: www.britishpoles.uk

Aktualnie wyłącznie jedna restauracja w Polsce może pochwalić się dwoma gwiazdkami Michelin – jest to lokal Bottiglieria 1881 z Krakowa. Jeśli więc szukasz oryginalnego pomysłu na prezent dla fana gotowania, to wizyta w takim lokalu może być niezwykłym doświadczeniem.

Pozostałe wyróżnienia i rekomendacje Michelin dla restauracji w Polsce

Na koniec ważna informacja: gwiazdki Michelin nie są jedynymi odznaczeniami przyznawanymi restauracjom. Ogromnym wyróżnieniem dla lokali gastronomicznych są również odznaczenia Bib Gourmand, zielone gwiazdki oraz rekomendacje Michelin. Podsumowując: w Polsce powyższe odznaczenia przyznano wielu lokalom. Znajdziesz w nich różnego rodzaju kuchnię, napoje i wyjątkowe trunki – na przykład bezalkoholową whisky, selekcję wyrafinowanych win i trunków z całego świata.

Restauracje z wyróżnieniem Bib Gourmand w Polsce:

  • Luneta & Lorneta Bistro Club – Ciekocinko 
  • Hewelke – Gdańsk 
  • Treinta y Très – Gdańsk 
  • Folga – Kraków 
  • MOLÁM – Kraków 
  • Fromażeria – Poznań 
  • SPOT. – Poznań 
  • TU.REStAURANT – Poznań 
  • 1911 Restaurant – Sopot 
  • Vinissimo – Sopot
  • alewino – Warszawa
  • Ceviche Bar – Warszawa
  • Kieliszki na Próżnej – Warszawa
  • Koneser Grill – Warszawa
  • kontakt – Warszawa
  • Le Braci – Warszawa

Restauracje z rekomendacją Michelin w Polsce:

  • Eliksir – Gdańsk 
  • Fino – Gdańsk 
  • Mercato – Gdańsk 
  • Niesztuka – Gdańsk 
  • Piwna47 – Gdańsk 
  • Ritz – Gdańsk 
  • True – Gdańsk 
  • Tygle – Gdańsk 
  • Butchery & Wine – Gdynia 
  • Oberża 86 – Gdynia 
  • Albertina – Kraków 
  • Amarylis – Kraków 
  • Artesse – Kraków 
  • Copernicus – Kraków 
  • Farina – Kraków 
  • Filipa 18 – Kraków 
  • Fiorentina – Kraków 
  • Hana Sushi – Kraków 
  • Karakter – Kraków 
  • Kogel Mogel – Kraków
  • Kropka. – Kraków
  • Mazi – Kraków
  • Nami Beef and Reef – Kraków
  • NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak – Kraków
  • Pod Nosem – Kraków
  • Pod Różą – Kraków
  • Szara – Kraków
  • ZaKładka – Kraków
  • Zazie – Kraków
  • 62 Bar & Restaurant – Poznań
  • A nóż widelec – Poznań
  • Cucina – Poznań
  • Delicja – Poznań
  • Marino Bistrot – Poznań
  • NOOKS – Poznań
  • Papavero – Poznań
  • PASODOBRE – Poznań
  • Port Sołacz – Poznań
  • The Time – Poznań
  • Zen On – Poznań
  • Café Xander – Sopot
  • Fisherman – Sopot
  • L’Entre Villes – Sopot
  • Bez Gwiazdek – Warszawa
  • Butchery & Wine – Warszawa
  • Dyletanci – Warszawa
  • elixir by Dom Wódki – Warszawa
  • Epoka – Warszawa
  • Europejski Grill – Warszawa
  • hub.praga – Warszawa
  • Muzealna – Warszawa
  • Nolita – Warszawa
  • Noriko Omakase – Warszawa
  • The Farm – Warszawa
  • Tuna – Warszawa

Lokale z zieloną gwiazdką Michelin:

  • Eliksir – Gdańsk

Jak widać, na kulinarnej mapie Polski z wyróżnieniami, rekomendacjami i gwiazdkami Michelin wyraźnie dominują większe miasta: Kraków, Warszawa, Gdynia, Poznań i Gdańsk. Jeśli odwiedzasz głównie ekskluzywne restauracje w stolicy, może czas zerknąć także na pozostałe miejscowości i lokale z listy.

Czy warto odwiedzać restauracje z gwiazdkami Michelin?

Elegancki Sposob Serwowania Potraw
Źródło: Pexels, aut. Victor Freitas

Być może wciąż zadajesz sobie to pytanie, a jeśli należysz do miłośników wyrafinowanych smaków i znakomitej obsługi, to odpowiedź może być tylko jedna: tak! Bez wątpienia można uznać, że wizyty w restauracjach, którym przyznano gwiazdki lub inne wyróżnienia Michelin to prawdziwa uczta smaków. Przy okazji można ten czas dzielić z bliskimi lub… sprezentować im wyjście do takiego lokalu. Na jaką okazję? Choćby jako prezent dla nowożeńców zamiast kwiatów albo jako upominek z okazji rocznicy. Tak naprawdę każdy pretekst jest wystarczająco dobry, by odwiedzić elegancką restaurację w miłym towarzystwie, a lokale wyróżnione odznaczeniami Michelin to gwarancja smaku i dobrej obsługi.